Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova

Centrul Naţional de Expertize Judiciare

A A A

Colaborare științifică

Published on: Mon, 12/11/2017 - 13:39

 

Experții din cadrul CNEJ în perioada 07.12-10.12.2017, au avut o vizită de lucru în or. Harkov, la Institutul Național de Cercetări Științifice în domeniul Expertizei Judiciare al Ministerului Justiției din Ucraina, Vă informăm că  am realizat obiectivele, ba chiar și mai mult decât ne-am propus.

 

       Este necesar de menționat, că anterior  în INCȘEJ din Harkov au fost doi experți judiciari din cadrul CNEJ la conferința științifică organizată de dumnealor, unde au prezentat și a fost publicată o lucrare științifică din domeniul expertizei complexe  traseologice și fizico-chimice de stabilire a marcajelor.

 

        În cadrul vizitei am semnat un acord de colaborare cu INCȘEJ din Harkov, în baza căruia deja am inițiat  activități de comparare inter-laborator pe trei genuri de expertiză judiciară ( auto merceologie, tehnica documentelor și circumstanțele accidentelor de circulație), la care ținem să extindem acreditarea  SM SR ENISO/CEI 17025, totodată vom participa la cercetări științifice  în comun, inițial stabilindu-se două tematici ”Clasificarea modernă a expertizelor judiciare” și ”Examinarea criminalistică a scrisului cu grafie latină”. Ca rezultat, suntem incluși în colegiul de redacție a culegerii de lucrări științifice ”Teoria și practica expertizei judiciare și criminalisticii” , pe care o vom putea utiliza gratis.

 

        Colegii de la INCȘEJ ne vor acorda în continuare ajutor metodic la reluarea activității științifice planificate la noi la CNEJ, dar și la formarea inițială a experților judiciari în domeniul expertizei valorilor culturale, lingvisticii judiciare și a utilajului industrial, cerute ultimul timp de ordonatori.

 

        În sensul desfășurării activității științifice planificate în domeniul expertizei judiciare la noi în țară, fără de care nu poate fi asigurat suportul   metodico-teoretic pentru efectuarea expertizelor de calitate, intenționăm să elaborăm un plan pentru anul viitor, coordonat de  minister, asupra cărui proiect lucrăm în prezent.

 

 

 

Lilia Florea

 

Șef LMȘ CNEJ