Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova

Centrul Naţional de Expertize Judiciare

A A A

CONFERINȚA ”EXPERTIZA JUDICIARĂ ÎN ROMÂNIA”

Published on: Wed, 11/07/2018 - 16:14

 

            În cadrul conferinței au fost prezentate problemele din domeniul practicii judiciare, conexe expertizei judiciare. Cuvânt pe problemele de expertiză judiciară în România,  au luat Ministrul Justiției, prof.univ.dr. Tudorel Toader,  membrul Consiliului Superior al magistraturii Victor Alistar, judecătorul la  Înalta Curte de Casație și Justiție și formator la INM Nicoleta Țăndăreanu. În discursurile dumnealor au fost elucidate: importanța expertizei judiciare și a concluziilor expertului judiciar în procesul de înfăptuire a justiției,  relația între calitatea expertizei judiciare și impactul în desfășurarea litigiilor, pricinile de efectuare a expertizei judiciare, desprinse din jurisprudența CEDO.

 

            CNEJ a susținut o prezentare despre sistemul de expertize judiciare din Republica Moldova și problematica acestora.        

 

            De menționat, că multe aspecte practice cu referire la organizarea activității de expertiză judiciară din Republica Moldova, servesc ca exemplu pentru dezvoltarea domeniului respectiv din România. Acestea ar fi acreditarea internațională (ISO/CEI 17025, 17020) a procedurilor de efectuare a expertizelor judiciare, dar și unificarea specialităților de expertiză prin aprobarea nomenclatorului de expertize judiciare, etc.

 

            Totodată, problemele din România și Republica Moldova în privința formării cadrelor de experți și asigurării practicii de expertiză judiciară cu  fundament metodico-științific unic, pentru abordarea univocă a modului de cercetare științifică a obiectelor similare de expertiză,  rămân a fi comune.

 

             Dezvoltarea în continuare a relațiilor de colaborare între instituțiile coordonatoare a domeniului de expertiză judiciară este binevenită în speranța soluționării cu forțe comune a problemelor existente și prosperării expertizei judiciare în scopul asigurării procesului de justiție cu concluzii expertale de calitate,  fundamentate științific.